vrijdag 24 januari 2014

Leifheit Rotaro

Case 03: Heden is bij de dienst aangemeld een exemplaar van de Leifheit Rotaro. Het exemplaar is vermoedelijk afkomstig uit het gemeentehuis Woudenberg en na diverse omzwervingen afgeleverd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze heeft het via het Ministerie IOGZ doorgezonden aan de Dienst. In de komende periode zal de Dienst de erfgoedstatus en herplaatsingskansen van object 03 onderzoeken.


Beschrijving

De Rotaro is een schoonmaakhulpmiddel voor in het huishouden. In feite is het een gemechaniseerde bezem, die met behulp van een aantal tandwielen en overbrengers, de rolbeweging van de wielen omzet in een veegbeweging van de borstels, die huisstof in een opvangbak stuwen.

Het lichaam van deze rotaro is een metalen kast van 25 x 25 cm, met plastic onderdelen. Een beugel uit de zijden van de kast verbind het lichaam met een metalen steel van 95 cm  handvat, bestaande uit vier in en uit elkaar te schroeven delen, waarvan de bovenste een wit kunstoffen handgreep bevat. De delen van de steel zijn elk 22 cm lang, waardoor de gehele Rotaro na demontage vermoedelijk handig in een kleine doos paste.

De kast bevat aan de bovenzijde en witte schuifknop die de stand van de borstels regelt . De onderzijde bevat 6 met rubber omvatte wielen en 3 borstels, waarvan er 2 horizontaal vegen, en 1 verticaal. Verder bevat de onderzijde 2 kleppen, waarin het opgevangen stof terecht komt en kan worden afgevoerd.

Dit exemplaar is uitgevoerd in de kleuren oranje en wit. Opvallend is het ontbreken van plastimarks, waaruit de datering kan worden afgeleid.

 

Bronnenonderzoek

In onderzoek.

Modernere uitvoering 2014
  • Opvallend is dat de Rotaro in diverse nieuwe uitvoeringen nog steeds wordt verkocht bij vele aanbieders in prijs variërend van circa 40 tot 80 euro. Zie hier voor een voorbeeld.
  • Tweedehands werd op 24 januari 2014 op Marktplaats in 1 advertentie een Rotaro van dit type aangeboden met vrije biedingen. Twee dagen na plaatsing was nog 0 keer geboden.

Op Youtube werd één reclame voor de Rotaro gevonden op het kanaal van Leifheit zelf. Het getoonde type komt overeen met door de Dienst onderzochte object. Dit zou de datering van het object plaatsen in de jaren 60, want aansluit bij de kleurstelling van dit model.


Reclame van Leifheit voor de Rotaro uit de jaren 60.http://www.youtube.com/watch?v=x1FU1ecErts



De Leifheit Regulus is een vergelijkbaar apparaat, maar met andere borstelopzet. http://www.youtube.com/watch?v=OtKKkw6dEaE

 

Erfgoedstatus

De Leifheit Rotaro is een kenmerkend product voor de jaren 60 en verder. Beknopte rondvraag maakte duidelijk dat mensen ouder dan circa 45 het object direct herkennen uit hun jeugd. Zeker de oudere versies, in de kleuren oranje en groen, roepen daardoor een zeker sentiment op. Op grond hiervan heeft object 03 voor die doelgroep zeker enige waarde.
Op Marktplaats worden de Rotaro's geregeld aangeboden. Een aanbieder probeert het als  Retro Brocante te vermarkten, zonder resultaat op zijn vraagprijs van 12,50 euro na 3 weken. Andere aanbieders hebben meer succes en krijgen biedingen van 5 tot 15 euro. Aangezien naast de klassieke versie ook de nieuwere wordt aangeboden, stellen we hier dat de waarde van de klassiekers vooral zit in de waarde voor verzamelaars met een voorkeur voor huishoudelijk apparaten of een specifieke interieurstijl. Het object heeft daarmee erfgoedwaarde.

Recycling

De in de markt geboden prijs overstijgt echter nauwelijks de verzendkosten van het object 03 en aangezien het niet zeldzaam is, wordt herplaatsing niet uitgevoerd. Object 03 zal ten gevolge van deze beslissing direct worden overgedragen ter recycling.

In maart 2014 is object 03 aangeboden voor recycling. De werkplaats van de Dienst heeft de Leifheit Rotaro door toepassing van irreversibele demontage teruggebracht tot zijn ruwe grondstoffen. De Rotaro bestond uit totaal 53 onderdelen waarvan:
  • Metalen: 19 delen, 1100 gram, minstens 4 legeringen
  • Plastics: 27 delen, 850 gram, minstens 5 soorten kunststof
  • Rubber: 3 delen (3 delen ontbraken), totaal 10 gram
  • En drie varkensharen of kunststof haren borstels (gewicht inbegrepen bij plastics)
De delen zijn gescheiden aangeboden voor recycling.




Case gesloten, 11 maart 2014

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten